Tuesday, March 29, 2011

Cili Hijau Goreng Telur Hasue


nampak simple... tapi paling sedap dimakan panas2 bersama nasi putih jer kalau tak sempat masak!!!
dah 2 kali mencuba..tapi baru kali nih dapat tangkap glamor dlm blog mama ...hahaha :D

Sakit tekak & batuk2 skrg ni... tapi sempat merempit ngan cik hubby tadi pagi makan dim sum kat JB the Puteri Pacific.. lepas kan gian nak makan dim sum!!! hehehe

Thanks Hasue... mama dah cuba & ada buat adjustment kat tekak yg x blh makan pedas sangat nih :P Mama minta izin letak resipi di sini okay ^-^

Cili hijau Goreng Telur >> HaSue

Bahan2:
  • 10 btg cili hijau- 6 btg cili hijau yg besar
  • 1 btg cili merah
  • 5 biji cili api(optional-kalau cili hijau n merah dah pedas takyah laa letak) mama ltk jgk dlm 3 biji
  • 2 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 biji telur ayam - mama gunakan 2 biji telur
  • Garam n perasa/gula secukupnya
  • Sedikit minyak untuk menumis



Cara2:
  1. Cili hijau dipotong memanjang kemudian dihiris agak halus. Buang bijinya
  2. Tumbuk halus-cili merah,bawang merah dan bawang putih
  3. Telur dipecahkan dalam mangkuk n dipukul sedikit
  4. Panaskan minyak dalam kuali,tumiskan bahan yang sudah ditumbuk sehingga wangi kekuningan
  5. Masukkan garam n perasa/gula.
  6. Masukkan cili hijau yang sudah dipotong,kacau sebentar
  7. Masukkan telur,kacau kaup balik perlahan lebih kurang 5 saat dan padamkan api.

6 comments:

Nieza said...

Assalam mama..wah sedapnya tgk telur ni..nieza suka mkn pedas lagi pedas lagi sedap.hehe

tun_telani said...

wahh.. rugi nyer mama x mkn pedas2.. hihi.. kalau tun dh campur cili padi hijau tuh ;)

Ayu said...

Assalam mama,
sedap nampak menu ni..bolehlah masuk list..kalau kita cili padi tu kita up kan lagi sikit..hehehe..

thanks ya mama, for the wishes..

HomeKreation said...

Mmg setuju dgn mama, lauk simple camni senang2 je Along bedal 2 pinggan nasi...kikiki

HaSue said...

cantiknya gambar..clear jek..terliur lak tekak ni haa...
mekasih yer mama sudi cuba resepi simple ni.. ;)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Nieza..
Wslm Nieza.. mmg sedap tau telur ni tapi mama x blh lah mkn2 pedas begini..kesian dek perut mama... hehehe

Tun_telani...
hehehe bukan x blh mkn pedas2 tun.. kalau cili padi tuh dh ltk byk sangat.. kalah lah mama nak berulamkan air nnt. :P Cili padi tuh mmg mama ltk... cik hubby mama yg suka kan lauk2 begini...

Ayu..
Wslm Ayu... sedap tau telur msk begini..kalau Ayu mama rasa cili padi blh up! kan sikit lagi.. ni pun mama mkn berapi2 teliga ..hehehe

AlongRoz...
Aah along..lauk2 simple begini tak pyah lauk lain. Cik hubby mama suka sgt..dia kira org nye tak kisah asal ada nasi + telur go ahead... hehehe bertambah we ouls mkn begini.

Hasue..
hehehe tq :D
No problem Hasue..mama pun nk berterima kaseh dgn hasue coz sudi berkongsi resipi... next time ada resipi2 yg simple2 ltk kat N3 k :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...