Saturday, November 20, 2010

Nasi Beringin & Ayam Sambal Kari


Salam di petang hari Sabtu yg mendung di bumi SG sekarang nih :(
Apa khabar semua di sana..mama harap semua nye didalam keadaan sihat sejahtera hendak nyer :)
Hari ni ada kelapangan sedikit.. jadi mama update kan menu masakkan yg dah beberapa lama tergendala....
Seperti biasa... dari dapur Ayu mama mengambil resepi kerana pada mamalah sangat lah menyenangkan dan sesuai di tekak kat kite dirumah nih :) Thanks yer Ayu... cayang lah !!!!
Tak tahu knapa dipanggil "Nasi Beringin" tapi nasi nih ada iras2 sperti nasi lemak. Kalau tak caya cubalah :)


Nasi Beringin - Ayu & Warisan Nenek Mesra.net
Ingredients:-
4 cawan beras basmathi
41/2 cawan santan
2 sudu besar minyak sapi/marjerin
2 batang serai(mayang bulat nipis2)- saya titik aje
5 ulas bawang merah(mayang nipis)
2 ulas bawng putih(mayang nipis)
3 cm halia(ditumbuk lumat)
4 helai daun pandan
2 cm kulit manis
2 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
1 biji bunga cengkih
5 butis biji halba
garam secukupnya

Method:-
Cuci beras, rendam selam 5 minit dan toskan. Panaskan minyak sapi, goreng bawnag hingga kuning dan wangi, masukkan halia, rempah penumis(kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih) dan juga serai serta daun pandan. Tumis hingga harum. Masukkan santan dan apabila mendidih masukkan sekali beras denagn santan dan masak seperti biasa hingga kering. Jika menggunakan periuk elektrik masukkan sekali beras sengan santan dan masak seperti biasa. Karih@ kemburkan nasi bila nasi kering. Sedap dimakn bersama lauk kari& sambal udang/sotong kering.




Dan utk pelengkap makan dengan nasi beringin nih ... satu lagi resepi ayam masak merah/sambal tapi berkari. Pun anak2 suka :P dah kata kan ayam!!!


 Ayam Sambal Kari - Ayu & Syila cute07@myresipi

Ingredients:-
1/2 ekor ayam (potong 8) 3 sudu rempah kari daging-mama gunakan 1 ekor
1 labu bawang besar + 3 ulas bawang putih + 1 cm halia - jg dikisar.- tambahkan lagi 1 biji bwg besar
Garam gula dan sedikit air asam jawa.
2cm kulit kayu manis dan 2 kelopak bunga lawang.
3 senduk cili kering yg telah dikisar- tambahkan lagi 1 senduk
1 senduk minyak utk menumis.

Method:-
Gaul ayam dengan serbuk kari.perap 20mnt.
Tumis kulit kayu manis dan bahan2 kisar.Masukan cili.Masak sampai pecah minyak.
Masukan ayam.Masukan secawan air.
Masak sampai ayam empuk baru masukkan garam,gula dan air asam. masak sampai pecah minyak atau kering sedikit.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...