Monday, August 16, 2010

Ikan Duri Asam Pedas utk sahur


Salam hari isni yg mendung di sini...hujan baru sahaja berhenti.... sejuk... nyaman...rasa2 macam nak tarik selimut lagi...hehehe

Okay banyak menu yg tertinggal tak sempat nak di N3 kan...hehehe macam lah sibuk sangat...bukan sibuk sangat..tapi bulan pose nih perjalannan tuh agak slow sikit...maklum :)

Lauk asam pedas utk ikut selera mama pulak..asyik2 nak ikut selera diorang kan!!! mama pun nak teringin mkn ikan..... beli ikan duri ada lah bang sejenkal besar... masak semua dapat lah dua kali sahur utk mama makan... Selalu masak asam pedas..kali nih cuba pulak resepi dari buku ASMAH LAILI - mintak ampun sedapnya!!!. Sedap jgk rasa asam pedas yg ada rempah2 nih.. Meh tgk resepi :D

IKAN DURI ADAM PEDAS - HJH MAHANI ABDUL RAHIM

Bahan
1 ekor ikan duri atau ikan pari beratnye 1kg - mama agak2 jer
20 biji cili kering*
1 sudu makan ketumbar*
1 sudu teh jintan kasar*
1/2 sudu makan lada hitam biji*
1 sudu makan kerisik*
2 biji bawang besar*
3 biji bawabg putih*
1 sudu makan belacan*
1 jari kunyit hidup*

semua bahan yg bertanda * dikisar halus

2 batang serai, dititk
1 mangkuk daun kesom
200gm asam, diramas dengan 1 cawan air dan ditapis
1 cawan minyak utk menumis
garam secukup rasa

Cara
Ikan dipotong ikut suka hati. Cuci bersih & ditoskanmin (mama rendam dulu dgn air asam & garam dalam 15-20 baru bilas & cuci bersih). Panaskan minyak didlm periuk. Tumis serai sehingga naik bau aromanya. Setelah itu masukkan rempah kisar. Tumis lagi sehingga rempah nye garing. Barulah dimasukkan ikan & air asam. Gaul sehingga rata. Biarkan sehingga mendidih.
Apabila ikannya sudah masak, masukkan pula daun kesum dan garam. Enak dihidangkan dengan nasi putih.

PANDUAN UTK MEMBERSIHKAN IKAN DURI

ikan duri perlu dibuang urat hamisnya, yg terdapat didalam isi ikannya. Biasanya urat yg hamis ini terdapat disebelah atas, bahagian kiri & kanan, yg berwarna putih atau kekuningan. Ini lah urat yg menyebabkan ikan duri hamis. Perlahan -lahan tarik keluar urat2 yg halus ini. Setelah itu dicuci kepingan ikan dengan asam & garam. Utk membuat isinya wangi, rendam sebentar dgn 1 biji limau purut yg dikisar.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...