Wednesday, February 10, 2010

Udang Oriental

Udang Goreng Oriental ni mama nampak kat rumah Abbot. Dah tak de idea.... jalan2 kat rumah orang... dapat lah resipi baru... Hehehe Abbot mama C & P jer dari rumah u jer... halal yer sis :)


Oriental Fried Prawn

Bahannya:

Perapan udang
1/2 kilo udang (siang ske ati korang)
3 batang serai (hiris halus)
2 sudu besar halia hiris
1 sudu besar minyak bijan
1 sudu besar sos ikan (ikut korang nak masin ke tak)

Gaul semua lek lok, perap semalaman. - mama perap 15 min

Untuk gorengan:

3 biji ubi kentang (potong baji, then goreng) - mama hiris2
*2 biji bawang merah
*4 ulas bawang putih
(tumbuk lumat)
1 biji bawang besar (yg kaler kunen tu) - hiris kaso -
1 biji cili merah (hiris) - mama tambah kan cili padi 4-5 biji
Minyak untuk menumis
Garam secukupnya
Kalo ada daun bawang, tambahkan, lagik sedapppp

Cara:

1. Panaskan minyak, tumis bawang yg ditumbuk hingga wangi, masukkan cili merah..kacau.
2. Masukkan udang yang dah di perap beserta ngan bahan perapan tu dan kentang goreng tadi. Kacau dan biarkan udang agak masak..
3. Then bleh ler masukkan bawang beso ijo hiris tu, klo boh daun bawang, bleh ler boh gak masa ni..Perasakan...siap!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...