Monday, February 1, 2010

Sotong Masak Kunyit


Hai selamat malam semua!!!!!

Kali ni cuba 1 lagi resipi baru dari rumah Hasue. Jalan2 pat rumah Nor Trgganu ternampak resipi sotong ni... Selalu sotong ni mama masak sambal, blackpepper atau masak hitam...cuba lah resipi Sotong masak Kunyit... Memang betul kata Nor... not bad for a difference :)

Meh tengok resipi. Ni mama C&P jer dari rumah Nor Trgganu. Thx to Hasue kerana resipi & Nor kerana hawa copy resipi dari rumah Nor :)

Sotong Masak Kunyit


400g Sotong (saiz sederhana)-Buang kulit dan dakwat sahaja,potong jika suka.

2 Tangkai cili merah* (boleh letak cili api jika suka pedas)
mama letak cili padi 5-6 biji
2 Ulas Bawang Merah*

1-2 Ulas Bawang Putih*

1cm Halia*

4 cm Kunyit Hidup*

1/2 sudu kecil Belacan*

1 Batang Serai (dititik)

3-5 Keping Asam Gelugor(bergantung pd citarasa)

1 Sudu garam,secubit gula,secubit perasa(semuanya bergantung pd citarasa masing2)

  1. Sotong dicuci bersih dan toskan airnya. Bahan2 bertanda * ditumbuk lumat.
  2. Panaskan sedikit minyak,tumis bhn dah ditumbuk sehingga naik bau dan agak garing..Masukkan asam gelugor dan serai.Kacau rata..
  3. Kemudian,masukkan sotong dan kacau sehingga sebati..masukkan sedikit air dan semua bahan perasa..
  4. Jangan masak terlalu lama. Padamkan api apabila semua bahan sudah sebati dan cukup rasa..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...