Tuesday, January 5, 2010

Tepung Gomak

Dah lama betul nak buat tepung gomak febret my darling....
Sebenar nye cari tepung kacang hijau yang dah disangrai ni susah betul.... kebetulan minggu lepas pergi belanja di KipMart JB terjumpa tepung kacang hijau.

Buat tadi petang untuk cik hubby. Mama tak brapa suka sangat kuih ni.. tapi to my surprise... Cik Shasha kite.... suka pulak makan!!!


Mama ambik resipi ni dari rumah Ayu Cuma untuk inti mama gunakan inti kelapa. Cik hubby suka sangat. Senyum lebar :) Cuma cik hubby cakap - kalau dapat makan panas2... lembik2... hissshhh sedap 2 :) Anyway thanks Ayu for sharing this receipe. My hubby likes!!!!!

Ingredients A:-

200g green beans-(kacang hijau)
1 packet grated coconut (white)-(kelapa parut putih)
1/2 kg orange sugar-(gula timbang-warna oren)
300g fine sugar-(gula halus)
2 pandan leaves-(daun pandan)

Ingredients B:-
600g glutinous rice flour-(tepung pulut)
1 bowl water-(1 mangkuk air)
400g green beans flour-(tepung kacang hijau)
a pinch of salt-(garam sikit)

Method for ingredients A:-Cara utk Bahan A
Boil green beans till soft and mashed.
Orange sugar boil with 2 cups of water and strained. Pour the syrup, green beans, grated coconut, pandan leaves and salt into a wok on a medium heat.
Cook till thick and mixed well. Leave to cool.-(Rebus kacang hijau sampai empuk dan lecekkan. Didihkan 2 cawan air bersama gula timbang dan tapis. Masak air gula, kacang hijau lecek, kelapa parut, daun pandan dan garam didalam kuali dengan api sederhana. Masak hingga pekat dan gaul rata. Biarkan sejuk dan ketepikan.)

Method for ingredients B:-Cara utk Bahan B
Knead glutinous rice flour with water and salt , till form a soft dough.
Take a little dough and add in the fillings and form like a bun.
Boil water and add in the 'bun' dough in. When the dough floats meaning the kuih has already been cooked.Drained and roll onto green beans flour while doing that press slightly to flatten the kuih.Ready-( Uli tepung dengan air dan garam sehingga menjadi doh yang lembut. Ambil sedikit doh, leperkan dan isikan inti kacanh hijau dan bulat2kan. Didihkan air dan masukkan 'bun' doh itu tadi. Bila bun sudah masak ia akan timbul menandakan bun sudah masak. Angkat dan golek2kan diatas tepung kacang hijau tadi dan tekan sedikit untuk leperkannya.Teruskan sehingga habis adunan.Siap)
Sources:- From resepi.net

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...