Wednesday, January 6, 2010

Asam Pedas Ayam


Hari ini menu ayam... kalau tak silap lauk ni asal dari Johor. Waktu nenek mama duduk kat kampung Sungai Balang Muar... selalu buat waktu kite balik kampung :) Sedap makan bersama nasi & ulam-ulaman...

Resipi mama ambik dari My resipi oleh - Waheedeana. Sedap!!! Mama cuma tambahkan sedikit kerisik.... makan nasi panas... fuyooh!!!!


Bahan-bahan ( sekekuarga )

  • bahan kisar *
  • * 20 tangkai lada kering- digunting dn direbus terlebih dahulu
  • * 1 labu bawang besar dan bawang putih
  • * 2 inci halia
  • 1 ekor ayam dipotong 12 dan di bersihkan
  • segenggam asam jawa - diramas dgn 1 cawam air
  • 1 sudu besar halba
  • 1 sudu besar lada hitam- ditumbuk halus
  • 1 batang serai - diketuk
  • daun kesum - ikut suka banyaknya
  • 1 biji tomato - di belah empat
  • 1 liter air atau lebih ikut suka sama ada nk pekat atau cair kuahnya
  • garam, gula dan bahan perasa secukup rasa
  • minyak untuk menumis

Cara-cara

  1. panaskan minyak, tumiskan halba dan 2 senduk bahan2 kisar sehingga naik bau dan garing
  2. masukkan air asam jawa dan kacau sebentar lalu masukkan air , serai , lada hitam, kacau dan tunggu sehingga mendidih
  3. masukkan ayam, daun kesum dan dan masak selama 15 - 20 minit dan akhir sekali masukkan tomato, gula, garam dan bahan perasa secukup rasa
  4. * masam dan pekat atau cair kuahnyer ikut selera masing2
  5. siap untuk di hidang dan dimakan

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...