Friday, November 13, 2009

Begedil Tahu

Hah!!! Ni dia Begedil Tahu yg original dari Sheila. Sedap Sheila!!!!

Verdict: antara yg ada breadcrumbs & yg original..... semua kat rumah bedal semua!!! sebab semua suka tahu... hehehe

Sedap dicicah dengan sos cili & mayonis & sour cream. Dan cik hubby suka cicah ngannnn.............. air asam. Hish3x tak habis2 air asam!!!!!
So kepada sapa nak try rasa... Salin resipi & buat sendiri kat dapur masing2. Okay
Sheila TQ very much my darling for sharing this recipe. Mama mintak izin letak sini.

Bahannya

  • 8 keping tahu (4 keping baru RM 1.00) - mama beli 4 keping yg besar 1 - 40cts
  • 1 mangkuk isi ayam di cincang (400gm)
  • 1/2 btg keret - cincang
  • 1 tangkai cili mrh/hju - cincang
  • sedikit daun sup/bwg - cincang
  • sedikit grm/gula
  • sepeket serbuk ayam - sy guna jenama Tumix- mama gunakn Knorr
  • 2 biji telur - di kocak
Caranya

  • Basuh tauhu dan toskan, sementara itu panaskan pegukus
  • Hancurkan kesemua tauhu dgn jari seperti dlm gbr, + masukan semua bhn yg dicincang + grm, gula + serbuk ayam dan gaul semua hingga sebati
  • Kepal2 kan adunan mcm buat begedil kalau ade acuan ais krim boleh di gunakan tekan bg mampat dan susun kedlm loyang seperti dlm gbr
  • Kukus tauhu dlm 10 minit, tujuan masa grg x hancur
  • Panaskan minyak dlm kuali..dgn hati2 angkat tauhu yg sudah di kukus dgn sudu dan masukan kedlm bancuhan telur, dan grg hingga kekuningan




Begedil Tahu ni syiok makan waktu panas2. Cicah dengan apa2 saja yg suker! Ngan air asam pun syiok kata cik hubby.... Try lah :)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...