Friday, May 8, 2009


URAP PENGGAGA
Utk dinner tadi. Urap penggaga,taugih dgn kangkong.Bahan2 yg mudah.
Bahan2nye
Daun penggaga dlm 2 atau 3 ikat di hiris kasar2
30 sen taugih
seikat kangkong disiang dan dicelur sebentar
Bumbu
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
10-20 biji cili padi merah dan hijau
kelapa parut dlm 400gm (yg dibuang kulit arinye)
2-3 ketul cekur
sedikit udang kering yg direndam dulu
Cara: sayur2 yg telah dicuci dan ditos.Kangkong yg telah dicelur ditus dan perahkan supaya tidak berair nanti.Bahan2 spt bawang besar,bawang putih,cili padi,cekur dan udang kering dimesin halus. Siapkan kuali, masukkan bahan yg telah dimesin bersama kelapa parut. Masukkan garam dan gula. Masak sampai kering. Angkat dan ketepikan. Didalam mangkok letakkan sayur2 dan gaul rata2. Siap dimakan. Nyam2!! Urap ni agak pedas sikit tapi nyaman.




AYAM MASAK MERAH


Ni favourite Nazli dan semua yg ada kat rumah. Ingat sakit2 tak nak masak pedas2. Boleh bertambah nasi. Anyway ni pakai agak2 aje sebab selalu masak.
Bahan2:
1 ekor ayam dipotong 12 dicuci bersih lumurkan garam dan kunyit dan digoreng lembab (mama tak goreng pun)
2 biji bawang besar*
3 biji bawang putih*
2-3 batang serai*
1/2 inci halia*
cili kering agak2 direndam dulu*
santan pekat dlm 100ml
sedikit tomato sos,garam dan gula secukup nye.
Cara2: Semua bahan2 *dikisar halus. Tumiskan bahan2 yg telah dikisar sehingga garing dan terbit minyak. Masukkan tomato sos,garam, gula dan santan pekat. Kacau sehingga bahan sebati baru masukkan ayam. Biarkn sebentar sehingga ayam masak. Kalau inginkan kuah tambahkan sedikit air. Biarkan lauk ini masak dan rasa garam gula nye. Angkat dan dihidang. Makan dgn ketupat atau lontong pun sedap.





BUN KAYA


Ni breakfast tadi pagi. Nazli kalau manis2 pagi2 tak jalan. Kasilah maggi goreng atau kentang goreng ngan sausage pegi lambat pun tak pe.My husband ngan mama lah makan. Siap cecah ngan air nescafe lagi. SLURP!!!



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...