Wednesday, May 27, 2009


AYAM MASAK MERAH




KACANG PANJANG GRG KICAP


GOOOOD MOOORRRRNNNIIIIGGGGG..................
Salam di pagi Rabu......
Hari ini pagi2 dah on PC. After my darling off to work and the kids to school, apalagi... cuaca pagi ini yang sejuk nyaman gitu. Sambil hapdate n3 (update- anak mama ckp mama salah spell) kain dah dalam washing machine. Semalam malam computer asyik laggggg aje.... Buka you tube pun sama. Slowwww!!!!!!

So mari kita tgk menu semalam. Mcm biasa, kat rumah ni kalau seminggu tak masak ayam my boy asyik tanya. So pagi semalam pergi giant cari ayam. Masaklah ayam masak merahhhh.

Sayur kacang panjang goreng kicap tu actually my mother in law menu a must on hari raya. This dish is a must on the table usually on the first day. My mother version is without the kacang panjang. But the suun is a must and also the tempeh.

As my children dont eat the tempeh, my style pulak letak kacang panjang. Kalau sapa2 nak try this dish is simple and for festive season lauk ini tak muak coz usually hari raya everybody tend to cook the same dish.

This is the original receipe without the kacang panjang. Actually we can subsitute with fish cake or hot dog.

Bahannya

1 kg kentang*-dibuang kulit dan diptg dadu mcm buat inti epok2
1/2 kg udang*-dibuang kulit
4 keping tahu*-diptg dadu
5-6 keping tempeh*-diptg dadu
3 biji bawang besar-dihiris halus
2 biji bawang putih dihiris halus
10 biji lada merah/hijau dihiris halus
2 bungkus kecil suun-direndam
kicap manis/garam .air asam secukupnye.

Cara2

Semua bahan* digoreng berasingan. Tumiskan bawang putih/merah dan lada hingga layu. Masukkan udang, goreng sampai udang masak masukkan air asam sedikit biarkan mendidih sebentar. Baru masukkan semua bahan yang telah digoreng, tuangkan kicap gaul lagi baru masukkan suun dan kacau sehingga suun dan bahan2 sebati. Siap!!!!
Lauk ini selalunye dimasak kering sebab ia tahan lama. Tapi mama suka berkuah sikit. Terpulanglah pada selera masing2.......


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...